Pobyt stały – Dowód osobisty tymczasowy

Pobyt stały – Dowód osobisty tymczasowy

Pobyt stały – Dowód osobisty tymczasowy

Witam ponownie, trochę spóźnieni ale chciałbym nadrobić parę zaległości w pisaniu bloga. A jest o czym pisać bo o pobycie stałym w Paragwaju.

Pobyt stały – Dowód osobisty tymczasowy ile czasu?

Jak wiecie latałem z Markiem po urzędach, tak aby pomóc mu w załatwieniu niezbędnych dokumentów na pobyt stały w Paragwaju.

Miałem zacząć od początku tzn. od listy z Urzędu Migracyjnego .. ale listę zapodział Marek, powiedzmy w ferworze walki. Była już dobrze sfatygowana ale to dowód na to jak cięzko walczyliśmy.

Pobyt stały czy to się opłaca?

Moim zdaniem zdecydowanie TAK. Po prostu do tej pory procedura składania wniosku o pobyt stały jest stosunkowo prosta. Należy pobrać odpowiednia listę w Urzędzie Migracyjnym i zrealizować poszczególne punkt, które są wymagane.

Warto wspomnieć iż wymagana suma depozytu bankowego to równowartość 5.000 USD na osobę tzn. jeżeli jest małżenstwo, rodzina wystarczy jeden depozyt.

Pobyt stały – Dowód osobisty tymczasowy: Wydaje mi się że kwota jest stosunkowo niska w porównaniu z innymi państwami. A stały pobyt w takim państwie jak Paragwaj, zawsze sie przyda. Sytuacja w Europie czy też USA nie jest ciekawa, więc nie zaszkodzi.

O liście jak wspomniałem napiszę szczegółowo w osobnym artykule. Jest na tej liście sporo punktów, które chciałbym nieco przybliżyć, tym bardziej że zała lista jest w języku hiszpańskim.

Pobyt stały – Dowód rozpatrzenia wniosku

O to jest chyba najbardziej trafne określenie, Nie jest to wbrew pozorom tymczasowy dowód osobisty, ale coś w tym rodzaju. W razie kontroli należy ten dowód miec przy sobie, paszport naturalnie dalej pozostaje najwazniejszym dokumentem.

Pobyt stały - Dowód osobisty tymczasowy

Tak to wygląda zaświadczenie, które otrzymuje się od Urzędu Migracyjnego po uprzednim, sprawdzeniu, złożeniu i oficjalnym przyjęciu dokumentów na pobyt stały przez urząd.

Posiadając taki dowód, praktycznie nie musimy przedłużać extra pobytu. Wiadomo, iż bez wizy jako turysta możemy przebywac w Paragwaju do trzech miesięcy. A że wnioski trwały dłużej doprowadzało to do pewnego zamieszania. Teraz całą kwestię poprawiono i uważam, że nie jest to akt skomplikowany, tym bardziej iz urzędnicy są bardzo uprzejmni, i pomocni.

Jeżeli zostawimy w domu ogólną europejska arogancję, będziemy w Paragwaju szczęśliwi.